Data 05.02.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza kukurydziana na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszny pszenno żytni 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Sałata 35 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Banan 150 g,

obiad

  • Zupa z zielonych warzyw350 ml,
  • Klopsiki wieprzowe 100 g,
  • Sos pomidorowy 50 g,
  • Kasza bulgur 200 g,
  • Fasolka szparagowa z bułką tartą i masłem 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Kiełbasa szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Herbata czarna b/ cukru 250 g,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 150g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 1987 kcal,
Białko - 99 g,
Tłuszcze - 75 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 27 g,
Węglowodany - 237 g,
cukry proste - 58 g,
Błonnik - 20 g,
Sól - 5,9 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 05.02.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Sałata 17,5 g,
  • Papryka świeża 50 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Marchew surowa plastry 50 g,

obiad

  • Zupa kalafiorowa 350 ml,
  • Sos mięsno jarzynowy z pieczarkami 150 g,
  • Kasza gryczana 200 g,
  • Sałatka z czerwonej papryki 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  •  Kisiel b/ cukru 200 g,

kolacja

  • Chleb żytni razowy 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Kiełbasa szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Pasta z tuńczykiem, ryżem i warzywami 50 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 150 g, 

Wartość odżywcza

Energia – 1786 kcal,
Białko - 87 g,
Tłuszcze - 73 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 213 g,
cukry proste - 36 g,
Błonnik - 34 g,
Sól - 5,9 g,

 

 Śniadanie:

Obiad: