Data 13.11.2023r

 

Dieta podstawowa

 

śniadanie

  • Platki owsiane 300 ml,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 25 g,
  • Chleb razowy, żyt. 50 g,
  • Pasztet pieczony 100 g,
  • Rzodkiew biała z zieleniną 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Marchew surowa plastry 30 g,

obiad

  • Zupa Żurek 350 ml,
  • Gołąbki galicyjskie 250 g,
  • Sos pomidorowy 50 g,
  • Ziemniaki gotowane 200 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 150 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Sałatka makaronowa z szynką 50g,
  • Kiełbasa krakowska 50 g,
  • Miks zieleniny 5 g , pomidory 100 g,
  • margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 150g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2479 kcal
Białko - 103,8 g
Tłuszcze - 81 g
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28,5 g
Węglowodany - 382 g
cukry proste - 44,2 g
Błonnik - 33,5 g
Sól - 5,6 g

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 13.11.2023r

 

Dieta ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów(6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy, żyt. 75 g,
  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Rzodkiew biała z zieleniną 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Marchew surowa plastry 30 g,

obiad

  • Zupa Selerowa z ziemniakami,
  • Gołąbki galicyjskie 250 g,
  • Ziemniaki gotowane 200 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Mandarynka 100g,

kolacja

  • Chleb razowy, żyt. 75 g,
  • Sałatka z makaronem razowym i szynką 50 g,
  • Kiełbasa krakowska 50 g,
  • Pomidory 100 g,
  • Miks zieleniny 5 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 150g,

Wartość odżywcza

Energia – 1840 kcal
Białko - 78 g
Tłuszcze - 78 0g
Kwasy tłuszczowe nasycone - 21 g
Węglowodany - 220 g
cukry proste - 25 g
Błonnik - 37,4 g
Sól - 5,2 g

 

 Śniadanie:

Obiad: