Data 07.11.2023r

 

Dieta podstawowa

 

śniadanie

  • Zupa mleczna - makaron zacierka na ml. 300 ml,
  • Chleb mieszany pszenno żytni 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Pasta rybna z twarogiem 50 g,
  • Ogórki kiszone 100 g,
  • Herbata czarna 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko  150 g,

obiad

  • Krupnik jęczmienny 350 ml
  • Bigos 350 g,
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 100 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 25 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Herbata czarna 250 ml,

II kolacja

  • Placek drożdżowy 50g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2226 kcal
Białko - 106g
Tłuszcze - 63,4g
Kwasy tłuszczowe nasycone - 19,7g
Węglowodany - 308,6g
Cukry proste - 43,2g
Błonnik - 27,6g
Sól - 5,8g

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 07.11.2023r

 

Dieta z ograniczeniem  łatwoprzyswajalnych węglowodanów (6B)

 

śniadanie

  • Zupa mleczna - makaron zacierka na ml. 300 ml,
  • Chleb mieszany pszenno żytni 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Twaróg 50g,
  • Sałata masłowa 15g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • jabłko 150 g,

obiad

  • Krupnik jęczmienny z zieleniną 350 ml,
  • Zrazik wieprzowy z warzywami 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ziemniaki gotowane 200 g,
  • Buraczki gotowane 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany pszenno żytni 25 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Pomidor bez skóry 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml

II kolacja

  • Placek drożdżowy 50g,

Wartość odżywcza

Energia - 2279 kcal
Białko - 111g
Tłuszcze - 56,3g
Kwasy tłuszczowe nasycone - 21,8g
Węglowodany ogółem - 332g
w tym cukry - 51,8g
Błonnik - 23,5g
Sól - 4,9g

 

 Śniadanie:

Obiad: