Data 20.02.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno - żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Kisiel gotowany nisko słodzony 200 g,

obiad

  • Zupa grysikowa 350 ml,
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym150 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Marchewka gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 g,

kolacja

  • Bułka wrocławska 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Sałatka makaronowa z sałatą lodowa z olejem 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2168 kcal,
Białko - 103 g,
Tłuszcze - 81 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 268 g,
cukry proste - 49 g,
Błonnik - 21 g,
Sól - 6,1 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 20.02.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Kiełbasa szynkowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Kisiel gotowany b/ cukru 200 g,

obiad

  • Zupa kapuśniak 350 ml,
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 150 g,
  • Kasza pęczak 200 g,
  • Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i cebulą 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/ cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 20 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Sałatka makaronowa z sałatą lodowa z olejem 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza

Energia – 2010 kcal,
Białko - 93 g,
Tłuszcze - 84 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 23 g,
Węglowodany - 238 g,
cukry proste - 29 g,
Błonnik - 32 g,
Sól - 6,3 g,

 

 Śniadanie:

Obiad: