Data 22.02.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki owsiane na mleku 300 ml,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Kiełbasa szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Banan 1 szt,

obiad

  • Zupa krem brokułowa 350 ml,
  • Wątróbka wieprzowa z marchewką i cebulą 150 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 25 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 50 g,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2235 kcal,
Białko - 107 g,
Tłuszcze - 94 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 31 g,
Węglowodany - 253 g,
Cukry proste - 62 g,
Błonnik - 25 g,
Sól - 5,4 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 22.02.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym i zieleniną 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa krem brokułowa 350 ml,
  • Rumsztyk z duszoną cebulą 150 g,
  • Kasza jęczmienna 150 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej z ogórkiem 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 20 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami i zieleniną 50 g,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt 

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 1995 kcal,
Białko - 98 g,
Tłuszcze - 78 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 22 g,
Węglowodany - 243 g,
cukry proste - 37 g,
Błonnik - 37 g,
Sól - 5,7 g,

Śniadanie:

Obiad: