Data 12.03.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienna na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany pszenno-żyt. 25 g,
  • Bułka kajzerka 50 g,
  • Kiełbasa szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym i zieleniną 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Kisiel niskosłodzony 200 ml,

obiad

  • Zupa grysikowa 350 g,
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 150 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany pszenno-żyt. 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Sałatka makaronowa z łososiem i sałatą lodową 100 g,
  • Margaryna 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2492 kcal,
Białko - 127 g,
Tłuszcze - 78 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 334 g,
cukry proste - 58 g,
Błonnik - 28 g,
Sól - 5,4 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 12.03.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy żytni 50 g,
  • Bułka grahamka 50 g,
  • Kiełbasa szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Ser żółty 30g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym i zieleniną 100 g,
  • Masło 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Kisiel bez cukru 200 g,

obiad

  • Zupa grysikowa 350 g,
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 150 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/ cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 20 g,

kolacja

  • Chleb żytni razowy 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Sałatka makaronowa z łososiem i sałatą lodową 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza

Energia – 2357 kcal,
Białko - 119 g,
Tłuszcze - 72 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 23 g,
Węglowodany - 330 g,
cukry proste - 39 g,
Błonnik - 43 g,
Sól - 5,8 g,

 

 Śniadanie:

Obiad: