Data 25.03.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Kasza jaglana na ml. 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 50 g,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Papryka świeża paski 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa fasolowa 350 g,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos pomidorowy 50 g,
  • Ziemniaki 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 25 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2248 kcal,
Białko - 114 g,
Tłuszcze - 64 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 324 g,
cukry proste - 83 g,
Błonnik - 39 g,
Sól - 5,5 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 25.03.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Kasza jaglana na ml. 300 ml
  • Chleb pszenno żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Kiełbasa szynkowa 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa grysikowa 350 g,
  • Pieczeń rzymska 100 g,
  • Sos pomidorowy 50 g,
  • Ziemniaki 200 g,
  • Surówka z marchwi i jabłka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy 200 ml,

Wartość odżywcza

Energia – 2179 kcal,
Białko - 107 g,
Tłuszcze - 63 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 307 g,
cukry proste - 73 g,
Błonnik - 26 g,
Sól - 5,4 g,

 

 Śniadanie:

Obiad: