Data 08.03.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Jabłko 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Kisiel gotowany nisko słodzony 200 ml,

obiad

  • Zupa ryżanka 350 g,
  • Ryba zapiekana w sosie pietruszkowy 150 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Mix sałat z zieleniną i olejem 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Sałatka z zacierką z jogurtem 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kefir naturalny 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2253 kcal,
Białko - 91 g,
Tłuszcze - 71 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 321 g,
Cukry proste - 85 g,
Błonnik - 22 g,
Sól - 5,2 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 08.03.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów(6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Papryka świeża 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Kisiel bez cukru 200 g,

obiad

  • Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami 350 g,
  • Ryba zapiekana w sosie pietruszkowym 150 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Mix sałat z zieleniną i olejem 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Chrupki kukurydziane 30 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kefir naturalny 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 1935 kcal,
Białko - 88 g,
Tłuszcze - 65 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 267 g,
Cukry proste - 33 g,
Błonnik - 36 g,
Sól - 5,4 g,

Śniadanie:

Obiad: