Data 02.01.2024r

 

Dieta podstawowa

 

śniadanie

  • Kasza manna na ml. 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy. 50 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Pasta z tuńczykiem z ryżem i warzywami 50 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Biszkopty 30 g,

obiad

  • Zupa krupnik 350 g
  • Bigos 350 g
  • Ziemniaki 200 g
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Krakowska wieprzowa -50 g,
  • Sałatka kalafiorowa- 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2162 kcal,
Białko - 98 g,
Tłuszcze - 76 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 285 g,
Cukry proste - 50 g,
Błonnik - 24 g,
Sól - 6,1 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 02.01.2024r

 

Dieta z ograniczeniem  łatwoprzyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy żytni 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Polędwica z indyka 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 100 g,
  • Ogórki kiszone 100 g,
  • Herbata bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa krupnik 350 ml,
  • Zrazik wieprzowy z warzywami 100 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Ziemniaki 200 g,
  • Sałatka z buraczka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Kefir naturalny 150 g,

kolacja

  • Chleb razowy żytni 100 g,
  • Mix do smarowania 10 g,
  • Krakowska wieprzowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym 100 g,

Wartość odżywcza

Energia - 2151 kcal,
Białko - 91 g,
Tłuszcze - 80 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24,6 g,
Węglowodany ogółem - 286 g,
w tym cukry - 52 g,
Błonnik - 42 g,
Sól - 6,1 g,

 

 Śniadanie:

Obiad: