Data 06.10.2025r
|
|
Dieta lekkostrawna (2)
|
|
Śniadanie
|
- Płatki owsiane na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Bułka pszenna 50 g,
- Polędwica drobiowa 50 g,
- Twarożek z zieleniną 50 g,
- Sałata 35 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa jarzynowa 350 ml,
- Klopsiki wieprzowe 100 g,
- Sos koperkowy 50 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Buraczki gotowane 150 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb pszenno-żytni 50 g,
- Szynka wieprzowa konserwowa 50 g,
- Serek topiony 35 g,
- Pomidor 100 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel gotowany niskosłodzony 200 ml,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2205 kcal, Białko – 107 g, Tłuszcze – 65 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 27 g, Węglowodany – 307 g, Cukry proste – 61 g, Błonnik – 25 g, Sól – 4,3 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 06.10.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Polędwica drobiowa 50 g,
- Twarożek z ziarnami 50 g,
- Sałata 35 g,
- Masło extra 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa szczawiowa 350 g,
- Kotlet wieprzowy z soczewicą pieczony 100 g,
- Sos koperkowy 50 g,
- Kasza gryczana 200 g,
- Surówka z kapusty pekińskiej 200 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
- Serek homogenizowany naturalny 150 g,
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Serek topiony 30 g,
- Szynka wieprzowa konserwowa 50 g,
- Pomidor 100 g,
- Mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel gotowany bez cukru 200 ml,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2203 kcal, Białko – 110 g, Tłuszcze – 75 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 32 g, Węglowodany – 293 g, Cukry proste – 31 g, Błonnik – 38 g, Sól – 5,1 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|