Data 21.10.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
Śniadanie
|
- Kasza jaglana na mleku 300 ml,
- Bułka kajzerka 25 g,
- Chleb razowy, żytni 50 g,
- Polędwica drobiowa 50 g,
- Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
- Sałatka z pomidora i ogórka z siemieniem lnianym 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa owocowa z makaronem 350 ml,
- Pierogi ukraińskie z cebulką 400 g,
- Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
- Kompot wieloowocowy nisko sodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna wrocławska 25 g,
- Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
- Kiełbasa krakowska 50 g,
- Sałatka kalafiorowa 100 g,
- Sałata 15 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Bułka maślana z kruszonką 50 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2588 kcal, Białko – 102 g, Tłuszcze – 75 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 21 g, Węglowodany – 388 g, Cukry proste – 57 g, Błonnik – 31 g, Sól – 4,2 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 21.10.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Bułka grahamka 1 szt,
- Chleb razowy, żytni 50 g,
- Polędwica drobiowa 50 g,
- Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
- Sałatka z pomidora i ogórka z siemieniem lnianym 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa z cukinii 350 ml,
- Gulasz wieprzowy 150 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Surówka kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
- Kompot wieloowocowy nisko sodzony 250 ml,
|
Podwieczorek
|
- Kisiel gotowany bez cukru 200 ml,
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Krakowska wieprzowa 50 g,
- Sałatka kalafiorowa 100 g,
- Sałata 15 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2015 kcal, Białko – 110 g, Tłuszcze – 65 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 18 g, Węglowodany – 266 g, Cukry proste – 34 g, Błonnik – 37 g, Sól – 4,7 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|