Data 22.10.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
Śniadanie
|
- Ryż na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna wrocławska 50 g,
- Chleb mieszany psz.-żytni 25 g,
- Ser żółty 30 g,
- Twarożek z zieleniną 50 g,
- Pomidor 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Barszcz czerwony zabielany 350 g,
- Kaszotto z sosem pomidorowym i warzywami 400 g,
- Marchew gotowana 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko sodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna wrocławska 50 g,
- Chleb mieszany psz.-żytni 25 g,
- Jajo gotowane 50 g,
- Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
- Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel niskosodzony 200 ml,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2260 kcal, Białko – 106 g, Tłuszcze – 77 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 29 g, Węglowodany – 298 g, Cukry proste – 95 g, Błonnik – 30 g, Sól – 4,5 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 22.10.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Ser żółty 30 g,
- Pasta hummus z suszonymi pomidorami i zieleniną 50 g,
- Ogórek zielony 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Barszcz czerwony zabielany 350 g,
- Kaszotto z sosem pomidorowym i warzywami 400 g,
- Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i cebulą 200 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel gotowany bez cukru 200 ml,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2115 kcal, Białko – 90 g, Tłuszcze – 80 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 25 g, Węglowodany – 279 g, Cukry proste – 32 g, Błonnik – 39 g, Sól – 4,7 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|