|
Data 31.10.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
| |
Śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Masło extra 10 g,
- Twaróg z owocami 75 g,
- Dżem nisko sodzony 25 g,
- Jabłko 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
|
|
Obiad
|
- Zupa z zielonego groszku 350 ml,
- Filet z dorsza smażony 100 g,
- Ryż biały 200 g,
- Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą 200 g,
- Kompot wieloowocowy nisko sodzony 250 ml,
|
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
- Bułka pszenna 25 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Sałatka brokułowo-kalafiorowa z jajkiem i sosem jogurtowym 150 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany naturalny 150 g,
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2488 kcal, Białko – 110 g, Tłuszcze – 88 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 27 g, Węglowodany – 327 g, Cukry proste – 60 g, Błonnik – 30 g, Sól – 5,4 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
|
Data 31.10.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
| |
Śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
- Twaróg z owocami 75 g,
- Dżem nisko sodzony 25 g,
- Masło extra 10 g,
- Jabłko 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
- Rogalik maślany 50 g (1 szt.),
|
|
Obiad
|
- Zupa z zielonego groszku 350 ml,
- Dorsz zapiekany w sosie pietruszkowym 150 g,
- Ryż biały 200 g,
- Sos grecki 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko sodzony 250 ml,
|
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
- Bułka pszenna wrocławska 25 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Sałatka brokułowo-kalafiorowa z jajkiem i sosem jogurtowym 150 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany naturalny 150 g,
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2411 kcal, Białko – 108 g, Tłuszcze – 76 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 28 g, Węglowodany – 336 g, Cukry proste – 65 g, Błonnik – 30 g, Sól – 5,8 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|