|
Data 03.11.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
| |
Śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Masło extra 10 g,
- Twaróg z owocami 75 g,
- Dżem nisko sodzony 25 g,
- Jabłko 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
|
|
Obiad
|
- Zupa z zielonego groszku 350 ml,
- Filet z dorsza smażony 100 g,
- Ryż biały 200 g,
- Surówka z kapusty pekińskiej z kukurydzą 200 g,
- Kompot wieloowocowy niskosodzony 250 ml,
|
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
- Bułka pszenna 25 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Sałatka brokułowo-kalafiorowa z jajkiem i sosem jogurtowym 150 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany naturalny 150 g,
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2488 kcal, Białko – 110 g, Tłuszcze – 88 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 27 g, Węglowodany – 327 g, Cukry proste – 60 g, Błonnik – 30 g, Sól – 5,4 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
|
Data 03.11.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
| |
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Twaróg z ziarnami 50 g,
- Sałata 35 g,
- Masło extra 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
|
|
Obiad
|
- Zupa grochowa 350 g,
- Makaron razowy w sosie bolońskim 400 g,
- Brokuł na parze 150 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
|
Podwieczorek
|
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Serek topiony 30 g,
- Schab pieczony 50 g,
- Ogórek kiszony 100 g,
- Mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
- Kisiel gotowany bez cukru 200 ml,
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2203 kcal, Białko – 126 g, Tłuszcze – 73 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 29 g, Węglowodany – 289 g, Cukry proste – 30 g, Błonnik – 38 g, Sól – 4,9 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|