Data 24.11.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Płatki owsiane na mleku 300 ml,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Polędwica wieprzowa 50 g,
  • Twaróg z zieleniną 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Winogrono zielone 110 g,

Obiad

  • Zupa z fasolki szparagowej 350 ml,
  • Łazanki z kapustą i mięsem 400 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,

Kolacja

  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Schab pieczony 50 g,
  • Serek topiony 35 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel gotowany niskosodowy 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2164 kcal,
Białko – 112 g,
Tłuszcze – 76 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 34 g,
Węglowodany – 266 g,
Cukry proste – 61 g,
Błonnik – 21 g,
Sól – 4,3 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 24.11.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Płatki owsiane na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna wrocławska,
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g,
  • Polędwica wieprzowa 50 g,
  • Twaróg z zieleniną 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Masło 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

Obiad

  • Krupnik jaglany 350 ml,
  • Kotlet mielony pieczony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Jarzynka gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany 25 g,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Schab pieczony (wędlina) 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel niskosodowy 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2276 kcal,
Białko – 113 g,
Tłuszcze – 71 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 27 g,
Węglowodany – 309 g,
Cukry proste – 67 g,
Błonnik – 27 g,
Sól – 3,3 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej