|
Data 25.11.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
| |
Śniadanie
|
- Ryż na mleku 300 ml,
- Bułka kajzerka 1 szt.,
- Chleb razowy 25 g,
- Masło extra 10 g,
- Kiełbasa krakowska 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt.,
- Rzodkiewka 100 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
|
|
Obiad
|
- Barszcz czerwony niezabielany 350 ml,
- Potrawka z kurczaka z ziołami 150 g,
- Kasza jęczmienna 200 g,
- Surówka z marchewki i jabłka 200 g,
- Kompot wieloowocowy niskosodzony 250 ml,
|
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany pszenno-żytni 25 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Sałatka śledziowa 150 g,
- Ser żółty 30 g,
- Sałata 35 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany naturalny 150 g,
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2290 kcal, Białko – 118 g, Tłuszcze – 87 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 34 g, Węglowodany – 275 g, Cukry proste – 42 g, Błonnik – 32 g, Sól – 3,2 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
|
Data 25.11.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
| |
Śniadanie
|
- Ryż na mleku 300 ml,
- Bułka kajzerka 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Kiełbasa krakowska 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt.,
- Mix sałat z zieleniną 35 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
- Galaretka owocowa 150 ml,
|
|
Obiad
|
- Barszcz czerwony niezabielany 350 ml,
- Potrawka z kurczaka z ziołami 150 g,
- Kasza jęczmienna 200 g,
- Dynia pieczona 150 g,
- Kompot wieloowocowy niskosodzony 250 ml,
|
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Polędwica drobiowa 50 g,
- Pasta z dorsza z serem i ziołami 50 g,
- Sałata 35 g,
- Mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany naturalny 150 g,
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2124 kcal, Białko – 122 g, Tłuszcze – 75 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 26 g, Węglowodany – 250 g, Cukry proste – 31 g, Błonnik – 20 g, Sól – 3,6 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|