|
Data 26.11.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
| |
Śniadanie
|
- Kasza kukurydziana na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Bułka pszenna 50 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Ser biały 50 g,
- Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
|
|
Obiad
|
- Zupa selerowa z makaronem 350 ml,
- Udko z kurczaka pieczone 150 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Szpinak gotowany 150 g,
- Kompot wieloowocowy niskosodzony 250 ml,
|
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Pasta z pieczonej dyni z sezamem 50 g,
- Mix sałat z zieleniną 35 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy na mleku 200 ml,
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2653 kcal, Białko – 113 g, Tłuszcze – 104 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 32 g, Węglowodany – 326 g, Cukry proste – 84 g, Błonnik – 23 g, Sól – 4,0 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
|
Data 26.11.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
| |
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Pasta humus z suszonymi pomidorami i zieleniną 50 g,
- Papryka świeża 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
|
|
Obiad
|
- Zupa selerowa z makaronem 350 ml,
- Udko z kurczaka pieczone 150 g,
- Ryż brązowy 200 g,
- Surówka z czerwonej kapusty 200 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
|
Podwieczorek
|
- Kisiel gotowany bez cukru 200 ml,
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Pasta z pieczonej dyni z sezamem 50 g,
- Mix sałat z zieleniną 35 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2520 kcal, Białko – 104 g, Tłuszcze – 97 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 27 g, Węglowodany – 331 g, Cukry proste – 40 g, Błonnik – 44 g, Sól – 4,9 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|