Data 28.11.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Twaróg z owocami 75 g,
  • Dżem niskosodowy 25 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

Obiad

  • Zupa z zielonego groszku 350 ml,
  • Filet z dorsza smażony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z kiszonej kapusty 200 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Polędwica drobiowa 50 g,
  • Sałatka brokułowo-kalafiorowa 150 g,
  • Jajko gotowane 50 g,
  • Margaryna mix do smarowania 10 g,
  • Herbata bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2416 kcal,
Białko – 107 g,
Tłuszcze – 82 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 24 g,
Węglowodany – 327 g,
Cukry proste – 60 g,
Błonnik – 32 g,
Sól – 6,6 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 28.11.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g,
  • Twaróg z owocami 75 g,
  • Dżem niskosodowy 25 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g (1 szt.),

Obiad

  • Zupa z zielonego groszku 350 ml,
  • Dorsz zapiekany w sosie pietruszkowym 150 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Sos grecki 150 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany pszenno-żytni 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Margaryna mix do smarowania 10 g,
  • Sałatka brokułowo-kalafiorowa 150 g,
  • Jajko gotowane 50 g,
  • Polędwica drobiowa 50 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2420 kcal,
Białko – 114 g,
Tłuszcze – 75 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 28 g,
Węglowodany – 337 g,
Cukry proste – 65 g,
Błonnik – 33 g,
Sól – 6,2 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej