|
Data 04.12.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
| |
Śniadanie
|
- Kasza jaglana na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Bułka pszenna 50 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 50 g,
- Pomidorki koktajlowe 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
|
|
Obiad
|
- Rosół z makaronem z natką pietruszki 350 ml,
- Kotlet schabowy 100 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Surówka z rzodkwi i marchewki 200 g,
- Kompot wieloowocowy niskosodowy 250 ml,
|
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Polędwica drobiowa 50 g,
- Sałatka z ogórka kiszonego, pomidorów i ciecierzycy 150 g,
- Mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany 1 szt.,
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2419 kcal, Białko – 108 g, Tłuszcze – 88 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 26 g, Węglowodany – 312 g, Cukry proste – 36 g, Błonnik – 29 g, Sól – 4,8 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
|
Data 04.12.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
| |
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 100 g,
- Pomidorki koktajlowe 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
|
|
Obiad
|
- Rosół z makaronem z natką pietruszki 350 ml,
- Pieczona rzymska 100 g,
- Sos koperkowy 50 g,
- Kasza bulgur 200 g,
- Surówka z rzodkwi i marchewki 200 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
|
Podwieczorek
|
- Kisiel gotowany bez cukru 200 ml,
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Polędwica drobiowa 50 g,
- Sałatka z ogórka kiszonego, pomidora i ciecierzycy 150 g,
- Mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany 1 szt.,
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2254 kcal, Białko – 103 g, Tłuszcze – 78 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 26 g, Węglowodany – 313 g, Cukry proste – 36 g, Błonnik – 50 g, Sól – 5,7 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|