|
Data 22.12.2025 r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
| |
Śniadanie
|
- Płatki owsiane na mleku 300 ml,
- Chleb razowy 25 g,
- Bułka pszenna 50 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Twarożek z zieleniną 50 g,
- Sałata 35 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
|
|
Obiad
|
- Zupa kalafiorowo-brokułowa 350 ml,
- Kotlet pożarski pieczony 100 g,
- Ziemniaki z koperkiem 100 g,
- Marchewka duszona z groszkiem 200 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb pszenno-żytni 50 g,
- Polędwica drobiowa 50 g,
- Serek topiony 35 g,
- Sałatka pomidorowa z siemieniem lnianym 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
- Kisiel gotowany niskosłodzony 200 ml,
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2154 kcal, Białko – 103 g, Tłuszcze – 66 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 27 g, Węglowodany – 300 g, Cukry proste – 70 g, Błonnik – 30 g, Sól – 5,3 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
|
Data 22.12.2025 r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
| |
Śniadanie
|
- Płatki owsiane na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna wrocławska 50 g,
- Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Twarożek z zieleniną 50 g,
- Sałata 35 g,
- Masło 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II śniadanie
|
|
|
Obiad
|
- Zupa kalafiorowo-brokułowa 350 ml,
- Kotlet pożarski pieczony 100 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Marchewka gotowana 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany 25 g,
- Chleb pszenno-żytni 50 g,
- Serek topiony 30 g,
- Polędwica drobiowa 50 g,
- Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
|
II kolacja
|
- Kisiel niskosłodzony 200 ml,
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2157 kcal, Białko – 103 g, Tłuszcze – 66 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 27 g, Węglowodany – 300 g, Cukry proste – 69 g, Błonnik – 28 g, Sól – 5,3 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|