Data 01.04.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki owsiane na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 50 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Twarożek z ogórkiem i koperkiem 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Galaretka owocowa 150 ml,

obiad

  • Barszcz czerwony 350 ml,
  • Pierogi wiejskie ze smietaną 400 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Rzodkiewka biała z zieleniną 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy nisko słodzony 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia - 2567 kcal,
Białko - 115 g,
Tłuszcze - 90 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 31 g,
Węglowodany - 338 g,
cukry proste - 62 g,
Błonnik - 31 g,
Sól- 6,0 g,

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data
01.04.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Płatki owsiane na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno żytni 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Galaretka owocowa 150 ml,

obiad

  • Barszcz czerwony 350 ml,
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 100 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy nisko słodzony 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2135 kcal,
Białko - 118 g,
Tłuszcze - 76 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 24 g,
Węglowodany - 257 g,
Cukry proste - 53,5 g,
Błonnik - 22 g,
Sól - 5,1 g,

 

 Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej