Data 22.04.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
śniadanie
|
- Makaron na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno żytni 25 g,
- Bułka kajzerka 50 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym i zieleniną 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
obiad
|
- Zupa Jarzynowa 350 ml,
- Filet z kurczaka pieczony 100 g,
- Sos pietruszkowy 50 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Cukinia pieczona 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Sałata 35 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany naturalny 100 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2214 kcal, Białko - 120 g, Tłuszcze - 77 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 27 g, Węglowodany - 270 g, Cukry proste - 36 g, Błonnik - 20 g, Sól - 6,9 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 22.04.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
śniadanie
|
- Chleb razowy, żyt. 100 g,
- Masło extra 10 g,
- Jajo gotowane 50 g,
- Szynkowa wieprzowa 50 g,
- Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym i zieleniną 100 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
obiad
|
- Zupa Jarzynowa 350 ml,
- Kasza gryczana 200 g,
- Sos grzybowy 200 g,
- Surówka z ka[usty pekińskiej z kukurydzą 200 g,
- Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,
|
podwieczorek
|
|
kolacja
|
- Chleb razowy, żyt. 100 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Kiełbaski Frankfurterki 2 szt 100 g,
- Ogórek konserwowy w plastrach 50 g,
- Sałata 15 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany naturalny 100 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2213 kcal, Białko - 78 g, Tłuszcze - 102 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 33 g, Węglowodany - 265 g, Cukry proste - 42 g, Błonnik - 42 g, Sól - 5,9 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|