Data 29.04.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
śniadanie
|
- Płatki owsiane na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno żytni 50 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Twarożek z ogórkiem i koperkiem 50 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Pomidor 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
obiad
|
- Zupa owocowa z makaronem 350 g,
- Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie włanym 100 g,
- Kluski śląskie z masłem 250 g,
- Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Rzodkiewka biała z zieleniną 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy nisko słodzony 200 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2555 kcal, Białko - 120 g, Tłuszcze - 74 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 23 g, Węglowodany - 365 g, Cukry proste - 73 g, Błonnik - 31 g, Sól - 5,1 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 29.04.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Twarożek z ogórkiem i koperkiem 50 g,
- Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
- Pomidor 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
obiad
|
- Zupa jarzynowa 350 ml,
- Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 100 g,
- Kasza jęczmienna 200 g,
- Surówka z kapusty pekińskiej i marchewki 200 g,
- Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,
|
podwieczorek
|
|
kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Rzodkiew biała z zieleniną 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2067 kcal, Białko - 113 g, Tłuszcze - 71 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 20 g, Węglowodany - 257 g, Cukry proste - 43 g, Błonnik - 44 g, Sól - 5,4 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|