Data 10.09.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Manna na mleku 350 ml,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Bułka kajzerka 1 szt,
  • Masło 10 g,
  • Pasta z fasoli z ziarnami 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Chrupki kukurydziane 20 g,

Obiad

  • Zupa szpinakowa zabielana 350 ml,
  • Schab pieczony w sosie własnym 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Sałatka z buraczka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb razowy 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Mix do smarowania 10 g,
  • Kiełbaski frankfurterki 2 szt,
  • Ser żółty 30 g,
  • Kapusta pekińska z marchewką i ziarnem 50 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku niskosłodzony 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2359 kcal,
Białko – 121 g,
Tłuszcze – 89 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 32 g,
Węglowodany – 281 g,
Cukry proste – 45 g,
Błonnik – 26 g,
Sól – 4,8 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 10.09.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Kasza kukurydziana na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Bułka kajzerka 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Ser biały 50 g,
  • Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Chrupki kukurydziane 20 g,

Obiad

  • Zupa szpinakowa zabielana 350 ml,
  • Ryż zapiekany z jabłkiem 350 g,
  • Jogurt naturalny 1 szt,
  • Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,

Kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Schab pieczony 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Kapusta pekińska z marchewką i ziarnem 50 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy na mleku niskosłodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2334 kcal,
Białko – 102 g,
Tłuszcze – 71 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 30 g,
Węglowodany – 327 g,
Cukry proste – 85 g,
Błonnik – 17 g,
Sól – 4,2 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej