Data 10.09.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
Śniadanie
|
- Manna na mleku 350 ml,
- Chleb razowy 25 g,
- Bułka kajzerka 1 szt,
- Masło 10 g,
- Pasta z fasoli z ziarnami 50 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Ogórek kiszony 100 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
- Chrupki kukurydziane 20 g,
|
Obiad
|
- Zupa szpinakowa zabielana 350 ml,
- Schab pieczony w sosie własnym 100 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Sałatka z buraczka 200 g,
- Kompot wieloowocowy niskosłodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Mix do smarowania 10 g,
- Kiełbaski frankfurterki 2 szt,
- Ser żółty 30 g,
- Kapusta pekińska z marchewką i ziarnem 50 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy na mleku niskosłodzony 100 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2359 kcal, Białko – 121 g, Tłuszcze – 89 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 32 g, Węglowodany – 281 g, Cukry proste – 45 g, Błonnik – 26 g, Sól – 4,8 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 10.09.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
Śniadanie
|
- Kasza kukurydziana na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Bułka kajzerka 50 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Ser biały 50 g,
- Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
- Chrupki kukurydziane 20 g,
|
Obiad
|
- Zupa szpinakowa zabielana 350 ml,
- Ryż zapiekany z jabłkiem 350 g,
- Jogurt naturalny 1 szt,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Schab pieczony 50 g,
- Ser żółty 30 g,
- Kapusta pekińska z marchewką i ziarnem 50 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy na mleku niskosłodzony 200 ml,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2334 kcal, Białko – 102 g, Tłuszcze – 71 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 30 g, Węglowodany – 327 g, Cukry proste – 85 g, Błonnik – 17 g, Sól – 4,2 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|