Data 12.09.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
Śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
- Twaróg 50 g,
- Dżem niskosłodzony 40 g,
- Masło extra 10 g,
- Jabłko 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
- Rogalik maślany 50 g 1 szt,
|
Obiad
|
- Zupa selerowa z makaronem 350 ml,
- Filet z dorsza pieczony 100 g,
- Sos koperkowy 50 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Sos grecki 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
- Bułka pszenna wrocławska 25 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Mix sałat z zieleniną 35 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel gotowany niskosłodzony 200 ml,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2380 kcal, Białko – 104 g, Tłuszcze – 69 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 25 g, Węglowodany – 349 g, Cukry proste – 76 g, Błonnik – 31 g, Sól – 5,2 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 12.09.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Kiełbasa krakowska 50 g,
- Twarożek z ogórkiem i koperkiem 50 g,
- Sałata 35 g,
- Masło extra 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa selerowa z makaronem 350 ml,
- Filet z dorsza pieczony 100 g,
- Sos koperkowy 50 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Surówka z porem, jabłkiem i koperkiem 200 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Pasta jajeczna ze szczypiorkiem 50 g,
- Ser żółty 50 g,
- Mix sałat z zieleniną 35 g,
- Mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel gotowany bez cukru 200 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2230 kcal, Białko – 102 g, Tłuszcze – 82 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 28 g, Węglowodany – 291 g, Cukry proste – 52 g, Błonnik – 43 g, Sól – 4,5 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|