Data 16.09.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Płatki owsiane na mleku 300 ml,
  • Chleb pszenno-żytni 50 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Pomidorki koktajlowe 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Galaretka owocowa 150 ml,

Obiad

  • Zupa pomidorowa z makaronem 350 g,
  • Bitka wieprzowa w sosie własnym 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Ogórek z olejem i zieleniną 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Kapusta pekińska z rzodkiewką i olejem 70 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy niskosłodzony 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2297 kcal,
Białko – 110 g,
Tłuszcze – 87 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 34 g,
Węglowodany – 279 g,
Cukry proste – 47 g,
Błonnik – 23 g,
Sól – 4,8 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 16.09.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

Śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Pomidorki koktajlowe 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Gruszka 200 g,

Obiad

  • Zupa pomidorowa z makaronem 350 ml,
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 100 g,
  • Ziemniaki 200 g,
  • Ogórek świeży z zieleniną i olejem,
  • Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,

Podwieczorek

  • Wafle ryżowe 10 g,

Kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka drobiowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Kapusta pekińska z rzodkiewką i olejem 70 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2179 kcal,
Białko – 103 g,
Tłuszcze – 77 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 27 g,
Węglowodany – 289 g,
Cukry proste – 35 g,
Błonnik – 20 g,
Sól – 5,1 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów