Data 16.09.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
Śniadanie
|
- Płatki owsiane na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno-żytni 50 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Serek topiony 30 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Pomidorki koktajlowe 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
- Galaretka owocowa 150 ml,
|
Obiad
|
- Zupa pomidorowa z makaronem 350 g,
- Bitka wieprzowa w sosie własnym 100 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Ogórek z olejem i zieleniną 200 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Kapusta pekińska z rzodkiewką i olejem 70 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy niskosłodzony 200 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2297 kcal, Białko – 110 g, Tłuszcze – 87 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 34 g, Węglowodany – 279 g, Cukry proste – 47 g, Błonnik – 23 g, Sól – 4,8 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 16.09.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Serek topiony 30 g,
- Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
- Pomidorki koktajlowe 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa pomidorowa z makaronem 350 ml,
- Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 100 g,
- Ziemniaki 200 g,
- Ogórek świeży z zieleniną i olejem,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Kapusta pekińska z rzodkiewką i olejem 70 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2179 kcal, Białko – 103 g, Tłuszcze – 77 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 27 g, Węglowodany – 289 g, Cukry proste – 35 g, Błonnik – 20 g, Sól – 5,1 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|