Data 19.09.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
Śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
- Twaróg 50 g,
- Dżem niskosłodzony 40 g,
- Masło extra 10 g,
- Jabłko 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
- Rogalik maślany 50 g 1 szt,
|
Obiad
|
- Zupa dyniowa krem 350 ml,
- Ryba zapiekana w sosie pietruszkowym 150 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Szpinak gotowany 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
- Bułka pszenna wrocławska 25 g,
- Margaryna / mix do smarowania 10 g,
- Kiełbasa szynkowa 50 g,
- Pasta jajeczna z zieleniną 50 g,
- Sałata lodowa z zieleniną 35 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy niskosłodzony 200 ml,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2522 kcal, Białko – 107 g, Tłuszcze – 92 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 33 g, Węglowodany – 328 g, Cukry proste – 74 g, Błonnik – 25 g, Sól – 3,8 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 19.09.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Twaróg 50 g,
- Rzodkiewka 100 g,
- Masło extra 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa dyniowa krem 350 ml,
- Ryba zapiekana w sosie beszamelowym 150 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Surówka z czerwonej kapusty 200 g,
- Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
- Chrupki kukurydziane 20 g,
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Pasta humus 50 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Ogórek zielony 100 g,
- Mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2285 kcal, Białko – 102 g, Tłuszcze – 85 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 29 g, Węglowodany – 301 g, Cukry proste – 52 g, Błonnik – 46 g, Sól – 5,1 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|