Data 26.09.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem niskosłodzony 40 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

Obiad

  • Zupa koperkowa z ryżem 350 ml,
  • Filet z dorsza smażony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z kiszonej kapusty 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Serek topiony 30 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Sałatka z kuskusu i buraczkiem 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel niskosłodzony 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2690 kcal,
Białko – 100 g,
Tłuszcze – 100 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 30 g,
Węglowodany – 360 g,
Cukry proste – 77 g,
Błonnik – 29 g,
Sól – 4,7 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data 26.09.2025r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

Śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem niskosłodzony 40 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g 1 szt,

Obiad

  • Zupa koperkowa z ryżem 350 ml,
  • Filet z dorsza pieczony 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Dynia pieczona 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żytni 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Sałatka kuskus z buraczkiem 100 g,
  • Serek topiony 25 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kisiel niskosłodzony 200 ml,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2580 kcal,
Białko – 106 g,
Tłuszcze – 82 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone – 29 g,
Węglowodany – 368 g,
Cukry proste – 77 g,
Błonnik – 29 g,
Sól – 3,4 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety łatwostrawnej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety łatwostrawnej