Data 30.09.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
Śniadanie
|
- Kasza manna na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Bułka kajzerka 50 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Mix sałat z zieleniną 35 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa z zielonego groszku 350 ml,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Kotlet pożarski smażony 100 g,
- Fasolka szparagowa z masłem 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Ser żółty 30 g,
- Sałatka z ryżu brązowego z tuńczykiem i fasolą 100 g,
- Pomidorki koktajlowe 100 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany naturalny 150 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2381 kcal, Białko – 113 g, Tłuszcze – 92 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 31 g, Węglowodany – 288 g, Cukry proste – 26 g, Błonnik – 27 g, Sól – 4,8 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 30.09.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
Śniadanie
|
- Kasza manna na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Bułka kajzerka 50 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Mix sałat z zieleniną 35 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa z zielonego groszku 350 ml,
- Kotlet pożarski pieczony 100 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Marchew gotowana 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Ser żółty 30 g,
- Pasta z dorsza z ryżem i warzywami 100 g,
- Pomidorki koktajlowe 100 g,
- Margaryna mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany naturalny 150 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2219 kcal, Białko – 111 g, Tłuszcze – 74 g, Kwasy tłuszczowe nasycone – 29 g, Węglowodany – 288 g, Cukry proste – 31 g, Błonnik – 24 g, Sól – 5,0 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|