Data 05.06.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
Śniadanie
|
- Kasza manna na mleku 300 ml,
- Chleb pszenno żytni 25 g,
- Bułka pszenna 50 g,
- Serek ziołowy 50 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Pomidor 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
- Galaretka owocowa 150 ml,
|
Obiad
|
- Zupa jarzynowa 350 ml,
- Potrawka z kurczaka z ziołami 150 g,
- Ryż biały 200 g,
- Buraczki gotowane 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Bułka pszenna 50 g,
- Chleb pszenno-żytni 25 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Ser żółty 30 g,
- Mix sałat z zieleniną 15 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy niskosłodzony 200 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2284 kcal, Białko - 113 g, Tłuszcze - 78 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 29 g, Węglowodany - 292 g, Cukry proste - 64 g, Błonnik – 19 g, Sól - 6,9 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 05.06.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Szynka drobiowa 50 g,
- Pasta z zielonego groszku ze słonecznikiem 100 g,
- Pomidor 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa szczawiowa 350 g,
- Filet z kurczaka pieczony 100 g,
- Sos śmietanowo-musztardowy 50 g,
- Ryż brązowy 200 g,
- Fasolka szparagowa 200 g,
- Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
- Chrupki kukurydziane 20 g,
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Kiełbaski frankfurterki 70 g,
- Ser żółty 30 g,
- Mix sałat z zieleniną 35 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2082 kcal, Białko - 100 g, Tłuszcze - 69 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 22 g, Węglowodany - 295 g, Cukry proste - 22 g, Błonnik – 45 g, Sól - 6,8 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|