Data 06.06.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
Śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Masło extra 10 g,
- Twaróg 50 g,
- Dżem nisko słodzony 40 g,
- Jabłko 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa ogórkowa 350 ml,
- Filet z dorsza smażony 100 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Surówka z czerwonej kapusty 200 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
- Bułka pszenna 25 g,
- Serek topiony 30 g,
- Schab pieczony ze śliwką 50 g,
- Sałatka z kuskus i buraczkiem 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata b/ cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany waniliowy 100 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2749 kcal, Białko - 122 g, Tłuszcze - 92 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 27 g, Węglowodany - 370 g, Cukry proste - 82 g, Błonnik - 31 g, Sól - 5,7 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 06.06.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwostrawnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Twarożek z ziarnami 50 g,
- Rzodkiewka 100 g,
- Masło 82% 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Zupa ogórkowa z ryżem i ziemniakami 350 ml,
- Filet z dorsza pieczony 100 g,
- Sos pietruszkowy 50 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Surówka z czerwonej kapusty 200 g,
- Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Serek topiony 30 g,
- Schab pieczony 50 g,
- Sałatka kuskus i buraczkiem 100 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany naturalny 100 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2295 kcal, Białko - 127 g, Tłuszcze - 84 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g, Węglowodany - 268 g, Cukry proste - 23 g, Błonnik – 33 g, Sól - 6,4 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|