Data 13.06.2025r
|
|
Dieta łatwostrawna (2)
|
|
Śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
- Twaróg 50 g,
- Dżem nisko słodzony 40 g,
- Masło extra 10 g,
- Jabłko 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
- Rogalik maślany 50 g 1 szt,
|
Obiad
|
- Barszcz czerwony z botwinką 350 ml,
- Ryba zapiekana w sosie pietruszkowym 150 g,
- Ryż biały 200 g,
- Sos grecki 150 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
- Bułka pszenna wrocławska 25 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Ser żółty 30 g,
- Pasta jajeczna z zieleniną 50 g,
- Sałata 35 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel gotowany niskosłodzony 200 ml,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2362 kcal, Białko - 94 g, Tłuszcze - 72 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 27 g, Węglowodany - 344 g, Cukry proste - 92 g, Błonnik – 26 g, Sól - 5,6 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 13.06.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Twarożek z ziarnami 50 g,
- Ogórek zielony 100 g,
- Masło extra 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Barszcz czerwony z botwinką 350 ml,
- Ryba zapiekana w sosie pietruszkowym 150 g,
- Ryż brązowy 200 g,
- Surówka z porem, jabłkiem i marchewką 200 g,
- Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Ser żółty 30 g,
- Pasta z soczewicy 50 g,
- Papryka konserwowa 50 g,
- Sałata 15 g,
- Mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Kisiel gotowany b/cukru 200 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2105 kcal, Białko - 86 g, Tłuszcze - 73 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g, Węglowodany - 299 g, Cukry proste - 59 g, Błonnik – 49 g, Sól - 6,7 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|