Data 20.06.2025r
|
|
Dieta podstawowa (1)
|
|
Śniadanie
|
- Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
- Bułka pszenna 25 g,
- Chleb razowy 50 g,
- Masło 10 g,
- Twaróg 50 g,
- Dżem niskosłodzony 40 g,
- Jabłko 150 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Barszcz czerwony zabielany 350 ml,
- Filet z dorsza smażony 100 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Surówka colesław 200 g,
- Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,
|
Kolacja
|
- Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
- Bułka pszenna 25 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Sałata 35 g,
- Margaryna /mix do smarowania 10 g,
- Herbata b/ cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Budyń waniliowy niskosłodzony 200 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2318 kcal, Białko - 98 g, Tłuszcze - 67 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 22 g, Węglowodany - 344 g, Cukry proste - 95 g, Błonnik – 28 g, Sól - 4,8 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|
Data 20.06.2025r
|
|
Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)
|
|
Śniadanie
|
- Chleb razowy 100 g,
- Kiełbasa krakowska 50 g,
- Twarożek z zieleniną 50 g,
- Rzodkiewka 100 g,
- Masło extra 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II śniadanie
|
|
Obiad
|
- Barszcz czerwony zabielany 350 g,
- Filet z dorsza pieczony 100 g,
- Ziemniaki z koperkiem 200 g,
- Surówka colesław 200 g,
- Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,
|
Podwieczorek
|
|
Kolacja
|
- Chleb razowy 100 g,
- Szynka wieprzowa 50 g,
- Jajko gotowane 1 szt,
- Sałata 35 g,
- Mix do smarowania 10 g,
- Herbata czarna bez cukru 250 ml,
|
II kolacja
|
- Serek homogenizowany naturalny 100 g,
|
Wartość odżywcza posiłków
|
Energia – 2019 kcal, Białko - 113 g, Tłuszcze - 70 g, Kwasy tłuszczowe nasycone - 29 g, Węglowodany - 251 g, Cukry proste - 45 g, Błonnik – 39 g, Sól - 5,7 g,
|
|
Śniadanie:

Obiad:

|