Data 20.06.2025r

 

Dieta podstawowa (1)

 

Śniadanie

  • Płatki jęczmienne na mleku 300 ml,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło 10 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem niskosłodzony 40 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

Obiad

  • Barszcz czerwony zabielany 350 ml,
  • Filet z dorsza smażony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka colesław 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

Kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata b/ cukru 250 ml,

II kolacja

  • Budyń waniliowy niskosłodzony 200 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2318 kcal,
Białko - 98 g,
Tłuszcze - 67 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 22 g,
Węglowodany - 344 g,
Cukry proste - 95 g,
Błonnik – 28 g,
Sól - 4,8 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety podstawowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety podstawowej

Data
20.06.2025r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

Śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Kiełbasa krakowska 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Rzodkiewka 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

Obiad

  • Barszcz czerwony zabielany 350 g,
  • Filet z dorsza pieczony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka colesław 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

Podwieczorek

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Sałata 35 g,
  • Mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2019 kcal,
Białko - 113 g,
Tłuszcze - 70 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 29 g,
Węglowodany - 251 g,
Cukry proste - 45 g,
Błonnik – 39 g,
Sól - 5,7 g,

Śniadanie:

Zdjęcie śniadania diety cukrzycowej

Obiad:

Zdjęcie obiadu diety cukrzycowej