Rejestracja 81 537 41 71 

Misja Szpitala

Misja Szpitala
"Warto służyć każdemu człowiekowi i dla każdego warto się poświęcić"
Kardynał Stefan Wyszyński

Previous Next Play Pause

Aktualności

Plakat pierwszego ogólnopolskiego spotkania koordyantorów robota daVinci przedstawiajjący manipulatory robota i dwójkę lekarzy w trakcie zabiegu
Koordynatorzy Systemu Robotowego da Vinci z całej Polski spotkali się w Lublinie12-12-2024

W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie odbyło się I...

Czytaj więcej...

Szpital ma nowych profesorów nauk medycznych i nauk o zdrowiu21-11-2024

Bardzo dobre informacje napłynęły do naszego Szpitala. Otóż zgodnie z postanowieniem Andrzeja...

Czytaj więcej...

Światowy Dzien Wczesniala
Światowy Dzień Wcześniaka19-11-2024

Co roku, 17 listopada, obchodzimy Światowy Dzień Wcześniaka – wyjątkowe święto mające na celu...

Czytaj więcej...

Mamy Konsultanta Wojewódzkiego w dziedzinie pielęgniarstwa ratunkowego18-11-2024

Miło nam poinformować, że mgr Agnieszka Komarowska-Cieślak została Konsultantem Wojewódzkim w...

Czytaj więcej...

Informacja o możliwości odbioru dokumentacji medycznej przed zniszczeniem14-11-2024

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki...

Czytaj więcej...

). Umowę o dofinansowanie podpisali marszałek województwa lubelskiego Jarosław Stawiarski, wicemarszałek Piotr Breś oraz dr n. med. Małgorzata Piasecka, zastępca dyrektora ds. Lecznictwa naszego Szpitala.
Blisko 2 mln zł na ambulatoryjną opiekę specjalistyczną13-11-2024

Szpital Wojewódzki przy al. Kraśnickiej otrzyma środki z Funduszy Europejskich dla Lubelskiego...

Czytaj więcej...

Szpital przy al. Kraśnickiej z certyfikatem „Szpital Przyjazny Dziecku”07-11-2024

„Szpital Przyjazny Dziecku” to międzynarodowa inicjatywa stworzona przez Światową Organizację...

Czytaj więcej...

Szkolimy z zakresu laparoskopowej i robotycznej małoinwazyjnej chirurgii przewodu pokarmowego05-11-2024

W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie odbył się praktyczny kurs z zakresu...

Czytaj więcej...

Szpital liderem informatyzacji medycznej 25-09-2024

Podczas odbywającego się w Sopocie Forum Innowacji Medycznych, Dyrektor Piotr Matej odebrał...

Czytaj więcej...

Zbiórka darów dla mieszkańców terenów dotkniętych klęską powodzi17-09-2024

Przyłączając się do apelu Marszałka Województwa Lubelskiego wspólnie z Caritas Archidiecezji...

Czytaj więcej...

Cykl filmów na temat lokalizacji
oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych

Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej  przy al. Kraśnickiej, w którym przeprowadzane są operacje z użyciem robota da Vinci.

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej, dzięki inicjatywie Dyrekcji Szpitala, zatrudnia znakomitych lekarzy, którzy nie tylko posiadają uprawnienia do wykonywania operacji z użyciem robota, ale mają również status proktorów, czyli specjalistów mogących szkolić przyszłych operatorów.  Zespół tworzą chirurg dr n. med. Jerzy Draus, urolog dr n. med. Janusz Frey i ginekolog dr hab. n. med. Andrzej Nowakowski. Obecność proktorów oraz nowoczesnego zaplecza dydaktycznego pozwoliło na stworzenie Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, w którym obok realizowania procedur medycznych przeprowadzane są szkolenia z zasad bezpiecznego korzystania i stosowania operacyjnych systemów robotycznych.

Wszelkie informacjie dotyczące zakresu wykonywanych przez szpital procedur medycznych są dostępne na stronie szpitala pod hasłem:
Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej.

 


Lepiej wiedzieć profilaktycznie

LEPIEJ WIEDZIEĆ PROFILAKTYCZNIE to rozmowy z ekspertami, które przekazują nam wiedzę merytoryczną oraz zachęcają do udziału w regularnych badaniach profilaktycznych. Cykl 30 podcastów składa się z 5 modułów tj.:

  1. Aktywność
  2. Emocje
  3. Otyłość
  4. Zdrowie Mężczyzn
  5. Onkologia

Zobacz wszystkie filmy 

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lublinie znajduje się przy al. Kraśnicka 100, 20-718 Lublin. Nadrzędnym celem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego SPZOZ w Lublinie jest: „Świadczenie specjalistycznych usług medycznych w formie opieki stacjonarnej, opieki ambulatoryjnej, diagnostyki i rehabilitacji” na jakościowo wysokim poziomie, zapewniającym pacjentom, a także personelowi przyjazne i bezpieczne warunki leczenia i pracy.

Data 31.01.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza kukurydziana na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Sałata masłowa 35 g,
  • Miód 25 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Budyń nisko słodzony 200 ml,

obiad

  • Barszcz czerwony zabielany 350 ml,
  • Kotlet pieczony z kurczaka 100 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Ryż biały 200 g,
  • Mieszanka warzyw królewska 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Pierś z indyka gotowana 50 g,
  • Serek fromage 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2180 kcal,
Białko - 108 g,
Tłuszcze - 74 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 276 g,
cukry proste - 57 g,
Błonnik - 18 g,
Sól - 5,4 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 31.01.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 75 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Pasta mięsna z pieczarkami 50 g,
  • Papryka świeża 100 g,
  • Masło 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Marchew surowa plastry 50 g,

obiad

  • Barszcz czerwony zabielany 350 g,
  • Kotlet pieczony z kurczaka 100 g,
  • Sos jarzynowy 50 g,
  • Ryż brązowy 200 g,
  • Mieszanka warzyw królewska 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 20 g,

kolacja

  • Chleb żytni razowy 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Pierś gotowana z indyka 50 g,
  • Serek fromage 50 g,
  • Ogórek zielony 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2007 kcal,
Białko - 103 g,
Tłuszcze - 77 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 23 g,
Węglowodany - 245 g,
Cukry proste - 34 g,
Błonnik - 39 g,
Sól - 5,7 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 30.01.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Kasza jaglana na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Szynka gotowana drobiowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Sałata masłowa 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Mandarynka 100 g,

obiad

  • Zupa kapuśniak350 ml,
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym 150 g,
  • Kasza pęczak 200 g,
  • Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i cebulą 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 50 g
  • Chleb pszenno-żytni 25 g
  • Kiełbasa krakowska 50 g ,
  • Sałatka makaronowa z łososiem 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Bułka maślana z kruszonką 50 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2463 kcal,
Białko - 116 g,
Tłuszcze - 95 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 300 g,
Cukry proste - 51 g,
Błonnik - 26 g,
Sól - 6,1 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 30.01.2024r

 

Dieta z ograniczeniem  łatwoprzyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Kiełbasa szynkowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Sałatka z pomidora z siemieniem lnianym 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Kefir naturalny 150 g,

obiad

  • Zupa kapuśniak350 ml,
  • Pieczeń z szynki wieprzowej w sosie własnym150 g,
  • Kasza pęczak 200 g,
  • Surówka z ogórka kiszonego z jabłkiem i cebulą 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

podwieczorek

  • Mandarynka 100 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Kiełbasa szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Sałatka makaronowa z łososiem 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Chrupki kukurydziane 30 g,

Wartość odżywcza

Energia - 1976 kcal,
Białko - 88 g,
Tłuszcze - 79 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 22 g,
Węglowodany ogółem - 245 g,
w tym cukry - 29 g,
Błonnik - 35 g,
Sól - 6,1 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Data 26.01.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza kukurydziana na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

obiad

  • Zupa ryżanka 350 ml,
  • Makaron ze szpinakiem i serem 400 g,
  • Surówka z selera z kukurydzą 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Kiełbasa krakowska 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2278 kcal,
Białko - 114 g,
Tłuszcze - 67 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 27 g,
Węglowodany - 316 g,
Cukry proste - 56 g,
Błonnik - 24 g,
Sól - 5,2 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 26.01.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Pasta humus 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa porowa z ziemniakami 350 ml,
  • Makaron razowy ze szpinakiem , serem i słonecznikiem 400 g,
  • Surówka z selera z kukurydzą 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Kisiel b/ cukru 200 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Kiełbasa krakowska 50 g,
  • Sałatka śledziowa 150 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2194 kcal,
Białko - 107 g,
Tłuszcze - 70 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 27 g,
Węglowodany - 302 g,
cukry proste - 36 g,
Błonnik - 46 g,
Sól - 6,1 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 29.01.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Pierś z indyka gotowana50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Herbatniki 20 g,

obiad

  • Zupa kalafiorowa 350 ml,
  • Sos mięsno jarzynowy 150 g,
  • Kasza jęczmienna 200 g,
  • Buraczki gotowane 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 25 g,
  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Pasta mięsna z warzywami 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 1917 kcal,
Białko - 116 g,
Tłuszcze - 63 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 28 g,
Węglowodany - 231 g,
cukry proste - 49 g,
Błonnik - 20 g,
Sól - 5,3 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 29.01.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Pierś z indyka gotowana50 g,
  • Twarożek z koperkiem i ogórkiem 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa kalafiorowa 350 ml,
  • Sos mięsno jarzynowy z pieczarkami 150 g,
  • Kasza gryczana 200 g,
  • Sałatka z czerwonej papryki 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  •  Kisiel b/ cukru 200 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Pasta z fasoli z ziarnami 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany 100 g,

Wartość odżywcza

Energia – 1961 kcal,
Białko - 105 g,
Tłuszcze - 64 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 26 g,
Węglowodany - 262 g,
cukry proste - 53 g,
Błonnik - 41 g,
Sól - 4,7 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Data 25.01.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza manna na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszny pszenno żytni 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Szynka drobiowa wędlina 50 g,
  • Pasta jajeczna z zielonym groszkiem 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jogurt owocowy 1 szt,

obiad

  • Zupa pomidorowa z makaronem 350 ml,
  • Zrazik schabowy zawijany 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ziemniaki gotowane 200 g,
  • Buraczki gotowane 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Sałata 35 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2356 kcal,
Białko - 136 g,
Tłuszcze - 87 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 36 g,
Węglowodany - 267 g,
Cukry proste - 49 g,
Błonnik - 20 g,
Sól - 6,0 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 25.01.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka gotowana drobiowa 50 g,
  • Pasta jajeczna z zielonym groszkiem 50 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Sałatka z kaszą kus kus z warzywami 100 g,

obiad

  • Zupa pomidorowa z makaronem 350 ml,
  • Zrazik schabowy zawijany 100 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ziemniaki 200 g,
  • Sałatka z buraczka 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/ cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 20 g,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Kapusta włoska z ogórkiem i ziarnami 35 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2342 kcal,
Białko - 128 g,
Tłuszcze - 85 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 32 g,
Węglowodany - 278 g,
cukry proste - 38,3 g,
Błonnik - 37 g,
Sól - 6,0 g,

Śniadanie:

Obiad:

Dowiedz się więcej

Certyfikaty i nagrody

Z przyjemnością informujemy, że 20 czerwca 2018 roku Szpital po raz drugi otrzymał Certyfikat Akredytacyjny przyznawany przez Ministra Zdrowia.

Czytaj więcej

O Szpitalu

Nadrzędnym celem Szpitala jest świadczenie specjalistycznych usług medycznych na jakościowo wysokim poziomie.

Czytaj więcej

Współpraca ze szpitalem

Rodzaje ogłoszeń dla podmiotów zewnętrznych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie. Sprawdź cennik dotyczący współpracy.

Czytaj więcej

Dostępność Plus

Informacje i ankiety związane z dostępnością Szpitala dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Czytaj więcej

Back to top