Rejestracja 81 537 41 71 

Misja Szpitala

Misja Szpitala
"Warto służyć każdemu człowiekowi i dla każdego warto się poświęcić"
Kardynał Stefan Wyszyński

Previous Next Play Pause

Aktualności

Plakat pierwszego ogólnopolskiego spotkania koordyantorów robota daVinci przedstawiajjący manipulatory robota i dwójkę lekarzy w trakcie zabiegu
Koordynatorzy Systemu Robotowego da Vinci z całej Polski spotkali się w Lublinie12-12-2024

W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego w Lublinie odbyło się I...

Czytaj więcej...

Szpital ma nowych profesorów nauk medycznych i nauk o zdrowiu21-11-2024

Bardzo dobre informacje napłynęły do naszego Szpitala. Otóż zgodnie z postanowieniem Andrzeja...

Czytaj więcej...

Światowy Dzien Wczesniala
Światowy Dzień Wcześniaka19-11-2024

Co roku, 17 listopada, obchodzimy Światowy Dzień Wcześniaka – wyjątkowe święto mające na celu...

Czytaj więcej...

Mamy Konsultanta Wojewódzkiego w dziedzinie pielęgniarstwa ratunkowego18-11-2024

Miło nam poinformować, że mgr Agnieszka Komarowska-Cieślak została Konsultantem Wojewódzkim w...

Czytaj więcej...

Informacja o możliwości odbioru dokumentacji medycznej przed zniszczeniem14-11-2024

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny im. Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki...

Czytaj więcej...

). Umowę o dofinansowanie podpisali marszałek województwa lubelskiego Jarosław Stawiarski, wicemarszałek Piotr Breś oraz dr n. med. Małgorzata Piasecka, zastępca dyrektora ds. Lecznictwa naszego Szpitala.
Blisko 2 mln zł na ambulatoryjną opiekę specjalistyczną13-11-2024

Szpital Wojewódzki przy al. Kraśnickiej otrzyma środki z Funduszy Europejskich dla Lubelskiego...

Czytaj więcej...

Szpital przy al. Kraśnickiej z certyfikatem „Szpital Przyjazny Dziecku”07-11-2024

„Szpital Przyjazny Dziecku” to międzynarodowa inicjatywa stworzona przez Światową Organizację...

Czytaj więcej...

Szkolimy z zakresu laparoskopowej i robotycznej małoinwazyjnej chirurgii przewodu pokarmowego05-11-2024

W Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie odbył się praktyczny kurs z zakresu...

Czytaj więcej...

Szpital liderem informatyzacji medycznej 25-09-2024

Podczas odbywającego się w Sopocie Forum Innowacji Medycznych, Dyrektor Piotr Matej odebrał...

Czytaj więcej...

Zbiórka darów dla mieszkańców terenów dotkniętych klęską powodzi17-09-2024

Przyłączając się do apelu Marszałka Województwa Lubelskiego wspólnie z Caritas Archidiecezji...

Czytaj więcej...

Cykl filmów na temat lokalizacji
oddziałów szpitalnych i poradni specjalistycznych

Zapraszamy do obejrzenia filmu na temat Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej  przy al. Kraśnickiej, w którym przeprowadzane są operacje z użyciem robota da Vinci.

Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej, dzięki inicjatywie Dyrekcji Szpitala, zatrudnia znakomitych lekarzy, którzy nie tylko posiadają uprawnienia do wykonywania operacji z użyciem robota, ale mają również status proktorów, czyli specjalistów mogących szkolić przyszłych operatorów.  Zespół tworzą chirurg dr n. med. Jerzy Draus, urolog dr n. med. Janusz Frey i ginekolog dr hab. n. med. Andrzej Nowakowski. Obecność proktorów oraz nowoczesnego zaplecza dydaktycznego pozwoliło na stworzenie Centrum Edukacyjnego Robotyki Operacyjnej, w którym obok realizowania procedur medycznych przeprowadzane są szkolenia z zasad bezpiecznego korzystania i stosowania operacyjnych systemów robotycznych.

Wszelkie informacjie dotyczące zakresu wykonywanych przez szpital procedur medycznych są dostępne na stronie szpitala pod hasłem:
Centrum Edukacyjne Robotyki Operacyjnej.

 


Lepiej wiedzieć profilaktycznie

LEPIEJ WIEDZIEĆ PROFILAKTYCZNIE to rozmowy z ekspertami, które przekazują nam wiedzę merytoryczną oraz zachęcają do udziału w regularnych badaniach profilaktycznych. Cykl 30 podcastów składa się z 5 modułów tj.:

  1. Aktywność
  2. Emocje
  3. Otyłość
  4. Zdrowie Mężczyzn
  5. Onkologia

Zobacz wszystkie filmy 

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego

Wojewódzki Szpital Specjalistyczny imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego Samodzielny Publiczny Zakład Opieki Zdrowotnej w Lublinie znajduje się przy al. Kraśnicka 100, 20-718 Lublin. Nadrzędnym celem Wojewódzkiego Szpitala Specjalistycznego imienia Stefana Kardynała Wyszyńskiego SPZOZ w Lublinie jest: „Świadczenie specjalistycznych usług medycznych w formie opieki stacjonarnej, opieki ambulatoryjnej, diagnostyki i rehabilitacji” na jakościowo wysokim poziomie, zapewniającym pacjentom, a także personelowi przyjazne i bezpieczne warunki leczenia i pracy.

Data 29.02.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Płatki owsiane na mleku 300 ml,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Pierś z indyka 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Kapusta pekińska z zieleniną, sezamem i olejem 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Biszkopty 30 g,

obiad

  • Zupa ogórkowa z ryżem 350 ml,
  • Wątróbka wieprzowa z marchewką i cebulą 150 g,
  • Kasza gryczana 200 g,
  • Surówka z selera z kukurydzą 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb pszenno żytni 50 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2377 kcal,
Białko - 129 g,
Tłuszcze - 82 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 32 g,
Węglowodany - 294 g,
Cukry proste - 45 g,
Błonnik - 30 g,
Sól - 5,9 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 29.02.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Płatki owsiane na mleku 300 ml,
  • Chleb mieszany 25 g,
  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Pierś z indyka 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Sałata 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Biszkopty 30 g,

obiad

  • Zupa ryżanka z masłem 350 ml,
  • Kotlet mielony pieczony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Jarzynka gotowana 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

podwieczorek

  • Wafle ryżowe 20 g,

kolacja

  • Chleb pszenno żytni 25 g,
  • Pasztet pieczony drobiowy 100 g,
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt 

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2375 kcal,
Białko - 121 g,
Tłuszcze - 82 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 298 g,
cukry proste - 40 g,
Błonnik - 22 g,
Sól - 5,6 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 28.02.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Kasza jaglana na mleku 300 ml,
  • Chleb razowy 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Kiełbasa krakowska 50 g,
  • Pasta z fasoli z ziarnem 50 g,
  • Ogórek kiszony 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jogurt owocowy  1 szt,

obiad

  • Zupa z zielonych warzyw 350 ml,
  • Udko pieczone z kurczaka 150 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ryż biały 200 g,
  • Surówka z marchwi z chrzanem 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Kiełbasa szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2343 kcal,
Białko - 123 g,
Tłuszcze - 97 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 35 g,
Węglowodany - 260 g,
cukry proste - 51 g,
Błonnik - 32 g,
Sól - 6,3 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 28.02.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza jaglana na mleku 300 ml,
  • Chleb Pszenno żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Kiełbasa krakowska 50 g,
  • Twarożek z zieleniną 50 g,
  • Sałata 35 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Jogurt owocowy  1 szt,

obiad

  • Zupa z zielonych warzyw 350 ml,
  • Udko pieczone z kurczaka 150 g,
  • Sos pietruszkowy 50 g,
  • Ryż biały 200 g,
  • Buraczki gotowane 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb pszenno-żytni 25 g,
  • Kiełbasa szynkowa wieprzowa 50 g,
  • Sałatka kalafiorowa 100 g,
  • Sałata 15 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Serek homogenizowany naturalny 100 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2365 kcal,
Białko - 128 g,
Tłuszcze - 99 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 37 g,
Węglowodany - 249 g,
cukry proste - 50 g,
Błonnik - 20 g,
Sól - 6,0 g,

Śniadanie:

Obiad:

Data 26.02.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Kasza kukurydziana na mleku 350 ml,
  • Chleb pszenno żytni 25 g,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Szynka dtobiowa gotowana 50 g,
  • Ser żółty 30 g,
  • Papryka świeża 50 g,
  • Sałata 17,5 g,
  • Masło 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Banan 1 szt,

obiad

  • Zupa solferino 350 g,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Kasza bulgur 200 g,
  • Fasolka szparagowa z bułką tarta i masłem 150 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna 25 g,
  • Chleb żytni razowy 50 g,
  • Kiełbasa szynkowa 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Sałata 15 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2092 kcal,
Białko - 107 g,
Tłuszcze - 66 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 25 g,
Węglowodany - 281 g,
cukry proste - 61 g,
Błonnik - 38 g,
Sól - 6,0 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 26.02.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka drobiowa gotowana 50 g,
  • Ser żółty30 g,
  • Papryka świeża 50 g,
  • Sałata 17,5 g,
  • Masło 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Marchew surowa plastry 50 g,

obiad

  • Zupa solferino 350 g,
  • Gulasz wieprzowy 150 g,
  • Kasza bulgur 200 g,
  • Fasolka szparagowa z masłem 150 g,
  • Kompot wieloowocowy b/ cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Kisiel b/ cukru 200 ml,

kolacja

  • Chleb żytni razowy 100 g,
  • Kiełbasa szynkowa 50 g,
  • Pasta z tuńczyka z ryżem i warzywami 50 g,
  • Sałata 15 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Jogurt naturalny 1 szt,

Wartość odżywcza

Energia – 1916 kcal,
Białko - 97 g,
Tłuszcze - 65 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 23 g,
Węglowodany - 255 g,
cukry proste - 34 g,
Błonnik - 46 g,
Sól - 6,0 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Data 27.02.2024r

 

Dieta łatwostrawna (2)

 

śniadanie

  • Kasza manna na ml. 300 ml,
  • Bułka pszenna 50 g,
  • Chleb mieszany. 25 g,
  • Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Sałata 35 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Budyń waniliowy nisko słodzony 200 ml,

obiad

  • Zupa owocowa z makaronem 350 g,
  • Leniwe z masłem 350 g,
  • Jogurt naturalny 1 szt,
  • Jabłko pieczone 100 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Bułka pszenna wrocławska 50 g,
  • Chleb mieszany psz.-żyt. 25 g,
  • Szynka gotowana drobiowaV50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt
  • Pomidor 100 g,
  • Margaryna /mix do smarowania 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kefir naturalny 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2448 kcal,
Białko - 137 g,
Tłuszcze - 76 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 30 g,
Węglowodany - 310 g,
cukry proste - 101 g,
Błonnik - 15,6 g,
Sól - 4,9 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

 

Data 27.02.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów (6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy żytni 100 g,
  • Masło 82% 10 g,
  • Szynka wp. gotowana 50 g,
  • Twarożek z ziarnami 50 g,
  • Ogórek świeży 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadania

  • Jabłko 150 g,

obiad

  • Zupa jarzynowa 350 ml,
  • Pieczeń z szynki w sosie własnym 150 g,
  • Kasza gryczana 200 g,
  • Surówka colesław 200 g,
  • Kompot wieloowocowy bez cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Chrupki kukurydziane 30 g,

kolacja

  • Chleb razowy żytni 100 g,
  • Mix do smarowania 10 g,
  • Szynka gotowana drobiowa 50 g,
  • Jajko gotowane 1 szt,
  • Pomidor 100 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kefir naturalny 150 g,

Wartość odżywcza

Energia – 1933 kcal,
Białko - 109 g,
Tłuszcze - 58 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 19,6 g,
Węglowodany - 262 g,
cukry proste - 42 g,
Błonnik - 39 g,
Sól - 5,3 g,

 

 Śniadanie:

Obiad:

Data 23.02.2024r

 

Dieta podstawowa (1)

 

śniadanie

  • Kasza jaglana na mleku 300 ml
  • Chleb mieszny pszenno żytni 25 g
  • Chleb razowy 50 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Dżem nisko słodzony 40 g,
  • Jabłko 150 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Rogalik maślany 50 g,

obiad

  • Zupa żurek 350 ml,
  • Filet z dorsza smażony 100 g,
  • Ziemniaki z koperkiem 200 g,
  • Surówka z czerwonej kapusty 200 g,
  • Kompot wieloowocowy nisko słodzony 250 ml,

kolacja

  • Chleb mieszany psz.-żyt. 50 g,
  • Bułka pszenna 25 g,
  • Pasta humus 50 g,
  • Szynka wieprzowa 50 g,
  • Ogórek zielony 100 g,
  • Margaryna / mix do smarowania 10 g,
  • Herbata b/ cukru 250 ml,

II kolacja

  • Kefir naturalny 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 2237 kcal,
Białko - 91 g,
Tłuszcze - 71 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 17 g,
Węglowodany - 322 g,
Cukry proste - 70 g,
Błonnik - 25 g,
Sól - 5,5 g,

 

Śniadanie:

Obiad:

Data 23.02.2024r

 

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów(6)

 

śniadanie

  • Chleb razowy 100 g,
  • Szynka gotowana wieprzowa 50 g,
  • Twaróg 50 g,
  • Papryka świeża 100 g,
  • Masło extra 10 g,
  • Herbata czarna bez cukru 250 ml,

II śniadanie

  • Marchew surowa plastry 50 g,

obiad

  • Zupa żurek 350 ml,
  • Filet pieczony z dorsza 100 g,
  • Surówka z czerwonej kapusty 150 g,
  • Ziemniaki gotowane 200 g,
  • Kompot wieloowocowy b/cukru 250 ml,

podwieczorek

  • Kisiel b/ cukru 200 ml,

kolacja

  • Chleb razowy 100 g,
    Szynka wieprzowa gotowana 50 g,
    Pasta humus 50 g,
    Ogórek zielony 100 g,
    Margaryna / mix do smarowania 10 g,
    Herbata czarna bez cukru 250 ml,,

II kolacja

  • Kefir naturalny 150 g,

Wartość odżywcza posiłków

Energia – 1754 kcal,
Białko - 91 g,
Tłuszcze - 56 g,
Kwasy tłuszczowe nasycone - 15 g,
Węglowodany - 240 g,
Cukry proste - 39 g,
Błonnik - 36 g,
Sól - 6,0 g,

Śniadanie:

Obiad:

Dowiedz się więcej

Certyfikaty i nagrody

Z przyjemnością informujemy, że 20 czerwca 2018 roku Szpital po raz drugi otrzymał Certyfikat Akredytacyjny przyznawany przez Ministra Zdrowia.

Czytaj więcej

O Szpitalu

Nadrzędnym celem Szpitala jest świadczenie specjalistycznych usług medycznych na jakościowo wysokim poziomie.

Czytaj więcej

Współpraca ze szpitalem

Rodzaje ogłoszeń dla podmiotów zewnętrznych w Wojewódzkim Szpitalu Specjalistycznym w Lublinie. Sprawdź cennik dotyczący współpracy.

Czytaj więcej

Dostępność Plus

Informacje i ankiety związane z dostępnością Szpitala dla osób ze szczególnymi potrzebami.

Czytaj więcej

Back to top